Opplæringskontoret for hotell-, restaurant- og reiselivsfag i Troms

Kokk

Kokkefag5
Kokkefag28
Kokkefag1

Er du kreativ og glad i å lage mat? Da er kanskje kokkeyrket noe for deg. Kokkefaget er et internasjonalt fag. En kokk skal kunne tilberede mat til alle typer mennesker og anledninger i henhold til nasjonale og internasjonale tradisjoner og trender. Som kokk må du ha evnen til å kunne ha flere baller i luften samtidig, og tilberede mat i høyt tempo.

 

 • Hvor kan jeg jobbe?

  Som faglært kokk vil du kunne jobbe med mat på en rekke forskjellige steder. Arbeidsplassen som kokk er knyttet til kjøkken på serveringssteder innenfor alt fra hurtigmat til gourmetrestauranter, hoteller og andre overnattingsbedrifter, catering, turistskip, borerigger, handelsskip, fiskefartøyer til delikatessen i dagligvarehandelen. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.

 • Hva gjør en kokk?

  Foruten å tilberede mat som både smaker og ser godt ut må du kunne mye om planlegging, innkjøp, lagring, produksjon, kvalitetssikring, hygiene, mattrygghet og økonomi.

 • Hvilke egenskaper kreves?

  Hvis du ønsker å bli kokk bør du ha estetisk sans, være kreativitet, nøyaktig, like å samarbeide med andre og takle stress. Kokkeyrket er fysisk krevende, og kroppen blir utsatt for belastninger i knær, skuldre, rygg og nakke. Det er derfor viktig å være i god fysisk form.

  Som kokk må du regne med å jobbe turnus, noe som for mange innebærer arbeid på kveldstid, i helgene og på helligdager.

 • Utdanning

  For å bli profesjonell kokk må du ta fagbrev. Utdanningen i videregående opplæring er fireårig, hvorav to år foregår som opplæring i bedrift:

  • Videregående trinn 1 (Vg1): restaurant- og matfag
  • Videregående trinn 2 (Vg2): kokk- og servitørfag
  • To år opplæring i bedrift i kokkfaget

  Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev.

 • Videreutdanning

  Har du fagbrev kan du ta mesterbrev. Med mesterbrev vil det være enklere å få lederstillinger eller å starte egen bedrift. Som påbygging til kokkeutdannelsen finnes en rekke anerkjente skoler i inn- og utlandet.

  Mange kombinerer kokkeutdannelsen med videre utdanning og karriere innenfor overnatting og servering. En annen mulighet er å kombinere kokkeutdannelsen med pedagogisk utdannelse. Da kan man undervise kokkeelever.

 • Opptakskrav

  Det kreves fullført grunnskole.

 

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.