Konditor
Har du lyst å jobbe med mat, er kreativ og har god sans for form og farge? Da er kanskje konditoryrket noe for deg.
- Hvor kan jeg jobbe?
- Hva gjør en konditor?
- Hvilke egenskaper kreves?
- Utdanning
- Videreutdanning
- Opptakskrav
-
Hvor kan jeg jobbe?
Som konditor kan du jobbe i spesialforretninger, bakerier, konditorier og i storhusholdninger som hoteller, restauranter eller cruiseskip.
-
Hva gjør en konditor?
En konditor har en kreativ arbeidshverdag og vanlige arbeidsoppgaver for konditoren er å :
- lage kaker, konfekt og søte bakevarer
- lage glasurer og kremer
- pynte og montere kaker
- betjene og vedlikeholde moderne produksjonsutstyr
-
Hvilke egenskaper kreves?
Viktige egenskaper som sans for form og farge, kreativitet og nøyaktighet kreves av en som vil utdanne seg til konditor.
-
Utdanning
Utdanningen i videregående opplæring er fireårig, hvorav to år foregår som opplæring i bedrift:
- Videregående trinn 1 (Vg1): restaurant- og matfag
- Videregående trinn 2 (Vg2): matfag
- To år opplæring i bedrift i konditorfaget
Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev.
-
Videreutdanning
Etter bestått svenneprøve og to års arbeidspraksis kan du gå opp til mesterprøve i konditorfaget. Du får da tittelen konditormester. Mesterbrevopplæringen består av kurs med avsluttende eksamen i fagene ledelse, økonomi, markedsføring og yrkesteori.
Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Med svennebrev står du sterkere i arbeidslivet, du får bedre betalt, og du får verdifull innsikt i arbeidet du gjør.
-
Opptakskrav
Det kreves fullført grunnskole.