Servitør
Servitørfaget er et internasjonalt fag. Faget er under stadig utvikling gjennom etablering av nye serveringssteder med flerkulturelle trekk og trender.
- Hvor kan jeg jobbe?
- Hva gjør en servitør?
- Hvilke egenskaper kreves?
- Utdanning
- Videreutdanning
- Opptakskrav
-
Hvor kan jeg jobbe?
Som servitør kan du jobbe på serveringssteder som restauranter, hoteller, puber, barer, cruisebåter og nattklubber, kaféer og i selskapslokaler. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.
-
Hva gjør en servitør?
Servitører har mange forskjellige arbeidsoppgaver. Vanlige arbeidsoppgaver for servitøren er å ta imot bestillinger, gi bestillingen videre til kjøkkenet og servere gjestene. Servitøren har også ansvar for rydding og oppdekking av serveringslokalet. Servitøren jobber tett opp i mot bartenderen, hovmesteren og kokken.
-
Hvilke egenskaper kreves?
Servitører har en hektisk og pulserende arbeidshverdag, hvor det å yte service til enhver tid står i høysetet. En god servitør er restaurantens ansikt utad, og det er viktig at du er utadvendt, flink til å kommunisere og initiativrik. Som servitør må du regne med å jobbe turnus, noe som for mange innebærer arbeid på kveldstid, i helgene og på helligdager.
-
Utdanning
Mange servitører har ingen formell utdanning innen faget.
Du kan ta fagbrev i servitørfaget. Utdanningsløpet i videregående opplæring er fireårig, hvorav to år består av opplæring i bedrift:- Videregående trinn 1 (Vg1): restaurant- og matfag
- Videregående trinn 2 (Vg2): kokk- og servitørfag
- Toårig opplæring i bedrift: servitørfaget
Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev.
-
Videreutdanning
Det finnes flere muligheter for videreutdanning innenfor servitørfaget. Vinkelner, hotelledelse og reiselivsledelse er aktuelle videreutdanninger innenfor yrket. Det finnes også fagskoletilbud innen restaurant og matfag.
-
Opptakskrav
Det kreves fullført grunnskole.